Beroepen

Er zijn meer dan 2000 verschillende beroepen in Nederland en België. Maak dan maar eens een beroepskeuze……Daarom is het goed om eerst meer te lezen over het thema beroepen en alles wat erbij hoort.

Beroep vs baan?

Een beroep is eigenlijk een soort verzameling van taken en verantwoordelijkheden die vaak door 1 persoon worden uitgevoerd. Een baan is ook een soort verzameling van taken en verantwoordelijkheden, maar dan in de praktijk, in een bepaalde organisatie. Dat betekent dat er dan nèt even andere taken en verantwoordelijkheden bij kunnen horen, èn dat bij een baan ook de organisatiecultuur, werksfeer en werkomstandigheden horen. Dus “baan” is een breder begrip. In dit kader is het ook goed meer te gaan lezen over drijfveren en werkwaarden en om eens een drijfverentest te doen. Want je werkwaarden geven aan wat jij belangrijk vindt in je werk. Daar kun je dan rekening mee houden als je solliciteert bijvoorbeeld.

Beroepen en de arbeidsmarkt

Als je je beroep eenmaal gekozen hebt en gaat uitoefenen doe je dit op de zogenaamde arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt is de markt van vraag en aanbod in banen, in werk. De arbeidsmarkt kan gunstig zijn voor de een bepaald beroep en minder gunstig voor anderen beroepen. Als je bijvoorbeeld Motorfietstechnicus bent van beroep en er zijn te weinig mensen met dit beroep op de arbeidsmarkt dan is er een krappe arbeidsmarkt voor het beroep Motorfietstechnicus. Een werkgever moet dan meer betalen om iemand met dat beroep in dienst te kunnen nemen. Wil je meer weten, klik dan op de links over beroepen en de arbeidsmarkt.

Beroepen en sectoren

Beroepen kun je onderverdelen in beroepssectoren of arbeidssectoren. Je kunt een duidelijke voorkeur hebben voor werk in een bepaalde sector, bijvoorbeeld werken in beroepen in de Gezondheidszorg of juist in de Techniek of het Toerisme. Daarom is je voorkeur voor een bepaalde sector soms ook een criterium bij het bepalen van je beroepskeuze in een beroepskeuzetest. Wil je meer weten over deze beroepssectoren lees dan het artikel over sectoren.

Professionele beroepskeuzetest voor particulieren

Voor particulieren zijn er verschillende mogelijkheden om een professionele beroepskeuzetest te doen. Dit kan via een organisatie die via een zakelijk account toegang heeft of rechtstreeks in eigen beheer. De professionele beroepskeuzetest die van toepassing is vind je uitgelegd in het artikel over de Professionele beroepskeuzetest of verder op deze website: