Beroepskeuze

Het maken van een beroepskeuze is en blijft in elke situatie ingewikkeld. Je wilt een beroep kiezen dat je ook echt een baan oplevert, waarmee je voldoende geld verdienen kunt. En je wilt een beroep kiezen dat bij je past, toch? Het is dus goed om de tijd te nemen voor jouw beroepskeuze. Hieronder staat daarom een stappenplan om je te helpen in fasen te komen tot de juiste beroepskeuze voor jou.

Stap 1:  Praat over je voornemen om een beroepskeuze te maken of veranderen.

Stap 2:  Doe een gratis beroepskeuzetest om jezelf op ideeën te brengen over je beroepskeuze.

Stap 3:  Laat de beroepssuggestie even rusten en praat er daarna over met je familie en vrienden.
– Hoe hebben zij een beroepskeuze gemaakt?
– Zijn ze tevreden?
– Zouden ze het anders willen hebben gedaan?
– Hoe ga je om met de adviezen die je krijgt van anderen? Laat je ze zwaar meetellen of leg je ze naast je neer? Het kan best lastig zijn de meningen en ideeën van anderen op waarde te schatten. Daarom doe je stap 4.

Stap 4:  Doe een professionele online beroepskeuzetest (10-20 euro)
– Kies een goede beroepskeuzetest, niet zo’n lange lijst op 1 webpagina dus…
– Als het goed is komt hier een persoonstypering uit en eventueel een verkort competentieprofiel
– Praat over deze uitslag met familie en vrienden. Of met een decaan, leraar, mede-leerlingen, studiegenoten of collega’s
– Laat mensen vrijuit praten als je deze gesprekken voert. Stimuleer dit, juist als je al eerder een studiekeuze of beroepskeuze hebt gemaakt is dit erg belangrijk. Andere mensen hebben een ander beeld van jou dan jezelf hebt. Ze hebben vast ook andere ideeën over waar ze jou “zien werken”.

Stap 5:  Doe eventueel een beroepskeuzeonderzoek (500-1000 euro)
-Deze laatste stap in het bepalen van je beroepskeuze is een stap die best een grote investering is. Dit wordt dan ook meestal pas gedaan wanneer iemand vastloopt in studie,  beroepskeuze of carrière. Wil je meer informatie hierover ga dan eens naar het artikel Coaching of direct naar het aanvraagformulier voor de loopbaancoach.